Tips for bedre lyd i sang- og instrumentundervisning på nett

  1. For god og tydelig gjengivelse av tale bør mikrofonen plasseres nært lydkilden. Bruk gjerne hodetelefonene til din smarttelefonen, som har en mikrofon på ledningen.

  2. Alle møtedeltakere bør benytte “Original sound” (om du har nettmøte med Zoom). 

  3. Bruk hodetelefoner.

  4. Bruk ekstern mikrofon slik at mikrofon kan plasseres for best mulig lyd og kamera plasseres for best mulig bilde.  Bruk retningsfølsom mikrofon (kardioide karakteristikk) og pek mikrofonen mot lydkilden.  

  5. For en balansert gjengivelse av instrumenter bør man ikke plassere mikrofonene nærmere enn instrumentets størrelse. Om instrumentet for eksempel er en meter langt, plasseres mikrofonen minst en meter unna instrumentet. Om avstanden mellom lydkilde og mikrofon økes vil refleksjonene (etterklangen) fra rommet høres tydeligere. 

  6. Ved stor avstand mellom deg og mikrofonen blir taletydeligheten dårligere, så beveg deg gjerne nærmere mikrofonen når du snakker.

  7. Har du tilgang til å spille i et stort rom er det ofte bedre enn et lite. Stå gjerne så langt unna vegger som mulig, men ikke midt i rommet. Akustiske instrumenter klinger vanligvis best (slik vi er vant med å høre dem) når direktelyden fra instrumentet blandes med refleksjonene fra rommet. Dette forutsetter imidlertid at refleksjonene klinger godt, dvs. at rommet egner seg for musikkutøvelse. De færreste rom i private hjem gjør det. Kanskje er det bedre å velge et rom med lite refleksjon (etterklang) da det gir bedre tydelighet? Porøse materialer, slik som tepper og tekstiler gir lite etterklang. Kanskje er det soverommet, med åpne dører på klesskapene (porøse absorbenter) som er det rommet med minst etterklang hos deg? 

  8. Gjør noen prøveopptak med ulike mikrofonplasseringer og i ulike rom for å finne en plassering som gjengir stemme og instrument på best mulig måte. 

  9. Dersom du spiller instrument ved et bord eller andre harde flater legg en duk, eller et teppe på bordet for å dempe de tidlige refleksjonene. 

  10. Kan du gjøre et videoopptak og dele det, istedenfor å ha nettmøte? I et nettmøte reduseres lydkvaliteten for å redusere datamengde og bedre stabiliteten. Hvis du gjør opptak får du bedre lydkvalitet. 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.