Sammensatte lydsvingninger, grunntone, harmoniske og disharmoniske deltoner.

Her følger en oppsummering og beskrivelse av følgende begreper:

  • sammensatt lydsvingning (eng. complex tones)
  • deltone (partial)
  • grunntone (fundamental)
  • harmoniske deltoner (harmonic)
  • disharmoniske deltoner (inharmonic)

En sammensatt lydsvingning (complex tone) kan beskrives som en klang bestående av en kombinasjon av mange enkle periodiske bølger (dvs. sinusbølger) hver med sin egen frekvens, amplitude og fase.

En deltone(partial) er en av sinusbølgene som en sammensatt lydsvining består av.

Den dominerende deltonen er vanligvis den som har den laveste frekvensen, og det er denne som bestemmer klangens tonehøyde. Den dominerende deltonen kalles også grunntonen (fundamental).

I tillegg til grunntonen inneholder en sammensatt lydsvingninger et større eller mindre antall deltoner som kan være harmoniske (harmonic) eller disharmoniske (inharmonic) med grunntonen.

De harmoniske deltonenes frekvens tilsvarer grunntonens frekvens ganget med hele tall. De harmoniske deltonene bidrar til å gi klangen en definert tonehøyde.

De disharmoniske deltonenes frekvens tilsvarer ikke grunntonens frekvens ganget med hele tall. Man kan si noe om hvor disharmonisk slike deltoner er ved å måle avviket fra nærmeste harmoniske deltone. Dette måler i cents.

Et akustiske instrument frambringer en klang som består av flere deltoner. En synthesizer kan frembringe en klang med kun en deltone (grunntonen), en såkalt sinustone.

Mange akustiske musikkinstrumenter er designet og bygd for å ha flest mulig harmoniske deltoner og færrest mulig disharmoniske. Klangen fra en tone spilt på et piano inneholder en liten andel disharmoniske deltoner. Andre instrumenter, som f.eks. en del perkusjonsinstrumenter som marimba, vibrafon, rørklokker og pauker har et flertall av disharmoniske deltoner, men har noe få harmoniske deltoner med så høyt lydnivå et vi vanligvis opplever at tonen har en definert tonehøyde. Ustemte instrumenter uten definert tonehøyde, som f.eks. cymbaler, har en svært deltonerik klang med mange disharmoniske deltoner og ingen definert tonehøyde.

Referanser

Wikipedia: Harmonic series (music), Terminology https://en.wikipedia.org/wiki/Harmonic_series_(music)#Terminology

Store norske leksikon: Klang https://snl.no/klang

Løchster, William (1996): Lyd eller ulyd. Elementær lydlære: grunnlag for støybekjempelse. (Tapir NTNU)

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.