Oppgave: Apps for musikkundervisning

Lag en oversikt over app`er som er aktuelle for bruk i musikkundervisning eller selvstudium av musikk. Minimum 3 apps.

Jobb gjerne sammen to eller tre personer.

Dere kjenner nok til en del aktuelle app`er, men gjør også noen søk på nettet for å se om dere finner andre aktuelle apps som dere kan teste. Her er all mulig musikkundervisning relevant f.eks. musikalsk førskole, allmenn mus.und. i grunnskole, musikklinje ved vgs., universitet og høyskole, instrumentalundervisning på alle nivå.

Beskriv de ulike app`ene slik at andre kan få en forståelse av app`ens bruksområde, styrker og svakheter.

Klikk på følgende lenke og legg inn dine tre omtaler:

https://docs.google.com/document/d/18rO51_EPg8njKONXg–C9KIRq2OI_kdE9gWArbEgIbQ/edit?usp=sharing 

 

20 kommentarer til “Oppgave: Apps for musikkundervisning

  1. Maja Bjørhei

    Tempo (gratis):
    En flott metronom-app som tilfredsstiller mange krav. Etter den siste oppdateringen har det kommet en rekke utvalg av ulike taktarter, noe som manglet tidligere. Designet er oversiktlig og er lett for både barn og voksne å forså. Den har flere gode funksjoner som at den kan endre betoning, viser til de latinske navnene for tempoangivelse og har de normale underdelingene. Fungerer godt i instrumentalundervisning på alle nivå, men også som et redskap i egen øving.

    Pitch (gratis):
    En ok tuner-app. Designet fungerer godt og er oversiktlig, men appen har vanskeligheter for å oppfatte lyden med en gang. Samtidig blir den fort påvirket av bakgrunnsstøy og er ikke alltid like lett å skulle intonere etter. Fungerer som et redskap i egen øving, men jeg ser vanskeligheter ved å bruke den i andre sammenhenger.

    Soundhound (gratis):
    En musikkgjenkjennelse-app. Ved å trykke på en knapp kan du nynne en melodi, evt sette på en låt og så vil appen etter beste evne identifisere hvilken sang/verk det er. I praksis har denne appen fungert godt. Den kan som oftest gjenkjenne sangen eller komme med flere eksempler hvorav en av de som oftest er den jeg har sett etter. Du kan også lytte på sangene som kommer som forslag for å være sikker på at det var riktig. Den har også direkte link til iTunes musikken din og en kan se musikkvideoer gjennom ”Vevo”. Noen ganger sliter den med å finne låten om det er bakgrunnsstøy, men om en synger/nynner klart og tydelig fungerer det som oftest.
    Alt i alt en god musikkapp. I undervisning kan det være hjelpsomt om en elev ønsker å spille en sang, men ikke husker hvem som har laget den eller hva den heter. Dette gjelder både i instrumentalundervisning og i klasseromsundervisning.

    Svar
  2. Simen Skrebergene

    Time Guru:
    Metronom-app som har en funksjon hvor taktslag blir «tilfeldig» borte. Den opererer med en algoritme som bestemmer hvor mange prosent slag som skal bort og man kan velge om slagene skal gradvis bort eller ikke. Man vet ikke hvilke slag som er borte siden det er «random mute». Den har også en funksjon hvor man kan velge et forløp av takter, type ha først en 4-takt, så en 3-takt osv. Man kan også velge mellom hva slags underdeling den skal ha; fjerdedeler, halvnoter, punkterte åttedeler, åttedeler, trioler og sekstendeler.
    Appen fungerer bra som en timeøvelse for alle som vil bli uavhengige av metronomen, som vanlig metronom og for å lære seg forskjellige taktarter.

    iReal Pro:
    Denne appen gir deg mulighet til å spille etter akkordskjemaer med et generisk akkompagnement i forskjellige stilarter (Rock, pop, latin, jazz osv). Man kan enkelt laste ned blekker gjennom et forum som ligger integrert i appen, her kan du finne blekker til jazzstandarder, poplåter, rockelåter osv. Du kan enkelt også lage tydelige og forståelige blekker selv.
    Appen ble først designet for jazzmusikere og standardlåter, men har etterhvert åpnet seg opp for flere målgrupper, den fungerer derfor veldig godt til å jobbe med jazzstandarder.

    GarageBand:
    Mange har brukt denne appen før, fungerer bra til å spille inn ting, lage musikalske forløp, loops osv. Jeg bruker denne mest til å lage trommeloop og forskjellige backingtracks for å ha noe å «jamme» til i gitartimene. Dette er relativt lett, går fort og låter veldig fint. Har også opplevd at elever selv har laget egne backingtracks i denne appen etter jeg hadde vist det.

    Svar
  3. Henrik Håland

    ForScore
    Denne appen har jeg selv brukt lenge nå og har veldig god erfaring med den. Med appen kan du digitalisere bruken av noter. Notene lastes enkelt ned fra enten dropbox, google docs eller andre «sky»-lagringssteder så man slipper å stadig vekk skrive ut en haug med noter. Man kan enkelt sette opp settlister, legge inn tempo på låter (i form av klikk/bpm eller bare som et notat), tegne inn/rette opp feil i notene, skrive inn notater og ikke minst er det enkelt å blad seg frem og tilbake mellom forskjellige sider (kun ved et enkelt tuch eller «swipe»). Skal man spille en utekonsert for eksempel trenger man ikke bekymre seg over at notene skal fly avgårde.
    Ulempe ved appen er jo som det er med alle andre elektroniske ting, det er en viss fare for at det plutselig kan skje tekniske problemer.

    Tempo (Frozen ape)
    Beste metronomappen jeg har vært borti. Veldig enkel å bruke og veldig fin å presentere for elevene. Det er mulig å stille metronomen inn på forskjellige moduser. Man kan for eksempel sette den på konsert- eller øvingsmodus og enkelt sette opp egne settlister. Har alt du trenger i en metronom-app.

    MusicJournal
    Dette er en app jeg aldri har vært borti, men virker for meg som en veldig nyttig og fin app. Jeg har prøvd å innføre loggføring av egenøving hos elevene jeg har og det funker forsåvidt greit for dem å gjøre det for hånd i en bok. Kanskje hadde det vært mer givende med denne appen? Er jo så mye som digitaliseres om dagen og at loggføring blir en del av det er jo sikkert helt topp. Appen kan også måle hvor lenge du har øvd og da på forskjellige områder. Dersom du for eksempel har delt øvingen din oppvarming – hoveddel – avrunding.

    Svar
  4. Rakel

    Notion:
    Notion er en noteskrive-app, tilgjengelig på app-store til 79 kr. Appen har et oversiktlig layout og har mange muligheter. Du kan notere musikk for mange både bandinstrumenter, treblås, stryk, messing med mer. Det viktigste og mest grunnleggende av noteverdier og annen notasjon som dynamikk, artikulasjon, akkorder og tonalitet er tilgjengelig. Appen krever kanskje litt trening for bruk i skolen. Det er sikkert fornuftig med en litt mer grunnleggende innføring i notasjon før man benytter appen. Appen kan fungere fint i komposisjonsfag på videregående eller for musikere som trenger ett lett tilgjengelig og funksjonelt noteskrivingsprogram. Det vil også være en fin app til bruk i enkeltundervisning, hvis eleven skal komponere et eget stykke.

    Garageband:
    Smart app til bruk i undervisning. Man kan spille på ulike instrumenter, ta opptak av de til ulike lydfiler og sette sammen til en låt. Instrumentene begrenser seg til kun band-instrumenter, men vil være en god introduskjon før man f. eks. spiller på «ekte» instrumenter. Man kan også gjøre live opptak av for eksempel stemmen, eller andre instrumenter og legge til. Det visuelle bildet av de forskjellige instrumentene er veldig beskrivende og oversiktlig. Det er en annen sak å spille på fysiske instrumenter, men appen illustrerer fint bruksområdet til instrumentet, lyden, og hvordan man kan sette det sammen til et stykke musikk.

    Taleopptak
    Dette er en app som er helt gratis og veldig smart å ha for både elev og lærer. Den har kun en funksjon, og det er å ta opp stemme eller annen lyd. Det er veldig spennende for elever å høre opptak av seg selv spille. Hvis de har tilgang til den på mobilen kan de f.eks ta opp seg selv hjemme, eller så kan du spille inn ukens lekse på mobilen til eleven så de har det tilgjengelig når de skal hjem og øve. Lydkvaliteten på opptaket er veldig godt til å komme fra en ipad eller iphone, og er fint brukbart i undervisning.

    Svar
  5. markus dvergastein

    Ireal pro – ypperlig øve-verktøy som lar deg skrive inn akkordprograsjoner, eller bruke ferdigproduserte skjemaer. Tar utganspunkt i jazzens realbook repertoir. Lett å trasponere tonearter på sparket, samt variere tempo. Stor fordel at man kan skrive inn sine egne akkorder for å f.eks øve på å spille over nye progresjoner.

    Tempo lite – gratis metronom app. Fungerer fint og er enkel og intuitiv ifht bruker. Super metronom app.

    perfect ear 2 – gratis app som er fin ifht gehør trening. har selv brukt den litt, men ikke mye. da brukte jeg den først og fremst til enkel intervallgjenkjenning. Det kan være fint å bruke på f.eks bussen, tog e.l , for å få litt enkelt gehør trening inn i hverdagen.

    Svar
  6. Kine Marie og Margrete

    Rythm Teacher
    er en app som fokuserer på rytme ferdigheter, samt bladlesning. Den er lagd som et spill, hvor meningen er og trykke rytmen riktig i forhold til notebildet som vises på skjermen. Den består av forskjellige nivå, så dermed kan den passe til både nybegynner, viderekommen og til å med læreren selv. Her kan man konkurrere mot seg selv eller andre, da den også opererer med poengsum, og vurdering av hvor presist man trykker. Her opplevde vi litt forvirring i forhold til touchen på skjermen, som ikke alltid stemte helt.
    Ellers fin til rytmetrening i undervisningen. Det finnes også en Rythm Teacher PRO som koster omlag 6kr for Android og 9 kr for iOS

    Notateme
    er et noteskrivingsprogram som kan brukes på div. nettbrett, det finnes for både iOS og Android. Vi testet ut gratis versjonen Notateme now, som da bla. mangler artikulasjons tegn, dynamikk etc. men gir et bilde på hvordan programmet funker. Skjermen blir todelt, og på nederste del kan man tegne inn noter på notelinjer. Dette vil da programmet oversette til vanlig, noterte noter, som er å finne på den øverste delen av skjermen. En vanskelig ting vi erfarte var: da jeg lastet ned appen ble jeg bedt om å tegne en hel del noter for at den skulle kjenne til hvordan jeg skriver. Det endte da med at den tolket den enes skrift bedre enn den andres. Det kan da by på småproblemer om det er klasse-brett som brukes.

    Music Journal
    er en dagbok for å notere ned for eksempel øving. Den kommer som gratis og Pro utgave. Forskjellen som jeg kan huske ligger i hvor mange forskjellige punkter man kan ha. Appen funker slik at man har et punkt f. eks. oppvarming. Når man starter trykker man bare på startknappen, også øver man det man skal. Når man er ferdig trykker man da på stopp. Den lagrer da hvor lang økten din var. Har man flere punkter kan man også se på dem som i et søylediagram, hvor man da kan få se hvor lenge man har drevet med aktiv øving samme dag, eller tidligere dager. Man kan også skrive notater til øvelsene. Dette er da en app som funker fint til egenøving selv eller for elever.

    Svar
  7. Tina, Vegard og Jan Arne

    Everyday looper: https://www.youtube.com/watch?v=YkgvF03o9lo

    En loop-app som er enkel å bruke når du kan de ulike hurtigtastene. Eleven kan bruke appen til å spille stemmer oppå hverandre og høre hvordan helheten høres ut.

    Kan brukes som backingtrack. For eksempel som underlag til soloer. Eleven kan gjøre dette selv eller lærer kan lage backingtracket. Også en leken måte å introdusere improvisasjon på. Kan brukes til å prøve ut om ting passer sammen. Som et komposisjonsverktøy.

    Dette kan være et artig tillegg til den ordinære undervisningen.
    Det negative med akkurat denne appen er at man må kunne må hurtigtastene godt. Det er for eksempel lett å slette opptak.

    Musyc: https://www.youtube.com/watch?v=FqpuCRF-uoc

    En visuell komposisjonsapp. Appen består rundinger, trekanter og streker med ulike funksjoner. Appen funger som en lydmaskin og man ulike geometriske former som lager lyd når det treffer noe. Det blir litt som denne maskinen: https://www.youtube.com/watch?v=lHdcjW3bDTk

    En app som kan være gøy å leke seg med og visuelt så ser det bra ut. Mange muligheter for utforsking, men tror at man som lærer må være flink til å veilede når man jobber meg slike apper, fordi at det lett kan bli at man bare trykker i vei og at man ikke har en tanke bak hva man ønsker å høre. Blir lett bare kaos. Men kanskje det også kan være grunnen til å la barn leke seg med slike apper.

    Det er denne appen vi har prøvd, men det fins kanskje bedre apper som ligner.
    En alternativ app kan være for eksempel Nodebeat

    Singing Fingers:

    Detter er en app som fungerer slik at mobiltelefonen/tablet-en tar opp en lyd når du begynner å tegne i appen (en strek eller noe mer komplisert). Deretter kan man spille lyden av ved å dra fingeren over det man har tegnet. Det er lettere å skjønne tegninga(hehe) i denne instruksjonsvideoen:

    https://www.youtube.com/watch?v=iCYA7N-vdZA

    Appen egner seg for eksperimentering og modifisering av ulike lydkilder. Det som kanskje gjør det ekstra interessant er at man kan gjøre så og si hvilken som helst lyd til noe musikalsk, bare ved hjelp av litt kreativ tankegang.

    Svar
  8. Hanna og Helena

    Forscore:
    Dette er en app som fungerer bra til digitalisering av blekker. Man kan importere pdf og andre type bildefiler (til og med direkte fra dropbox). Man kan også bruke appen til å ta bilder av en aktuell blekke, for så å lagre den i appen. Når man har importert inn mange blekker er det enkelt å lage settlister. Om man bruker appen i konsertsammenheng er det bare å touche på skjermen for å gå videre til neste blekke. Programmet har også ulike funksjoner som kan være til nytte for å redigere i blekka; for eksempel en viskefunksjon, slik at man kan viske ut en akkord , og en «skrivefunksjon» slik at man kan skrive inn en ny akkord. Det vi savner er en «skrive blekke funksjon». Det burde vært mulighet for å åpne et tomt dokument som var utformet slik at det var enkelt og greit å lage en blekke fra scratch.

    Ultimate Guitar-appen:
    Denne appen kan være veldig kjekk å bruke i sangundervisningen (og sikkert andre instrumentalundervisningssituasjoner). Ultimate Guitar er en base med tusenvis av låter og akkorder/tabs til disse låtene. Om man for eksempel har sangundervisning og eleven ivrig kommer inn og sier «jeg vil synge «crazy in love» av Beyonce!» og man tenker litt «hvordan er nå den igjen??» Så er det veldig greit å gjøre et søk på Ultimate Guitar-appen for å finne akkorder til låta. Når man har funnet frem til låta kan man med et enkelt tastetrykk transponere den til den tonearten man ønsker. Det som imidlertid kan være litt negativt med appen er at hvem som helst kan legge ut akkorder der. Dette fører jo til at ikke alle akkordskjemaene er like riktige. Akkordskjemaene har en ranking(med stjerner) hvor brukere har ranket ut ifra hva de synes er bra, dette gir hvertfall en god pekepinn på hvilke av de ulike akkordene vi bør velge.

    iREAL:
    Dette er en app med blekker med akkorder og innspilt komp. Tempo, toneart og stil kan endres etter ønske. Det er hovedsakelig jazz-standardlåter og databasen kan stadig oppdateres med nye sanger som kan organiseres i spillelister. Lyden kan mikses slik at en f.eks kan ta vekk alle andre instrumenter enn bass, og synge/spille kun til bass-komp. Det er også mulig å bestemme hvor mange takter opptelling man vil ha før låta begynner. Kompet er ganske enkelt, og kan selvsagt ikke erstatte en live-følelse av å bli akkompagnert. Det funker godt som øvingskomp for en selv eller elever, særlig med tanke på lære å improvisere over vanlige jazz-skjemaer.

    Staraoke:
    En sing-along-app for barn i spill-form, som gjør det morsomt å lære å synge riktig. Barnet velger en sang, hvilke karakterer som skal være med og et tema, f.eks under vann, og så spiller de seg gjennom undervannslandskapet ved sang. Det er typiske engelske barnesanger, og hadde kanskje trengt en norsk variant for å være særlig relevant for norske barn.

    Svar
  9. Astrid

    Shazam
    Her man man identifisere musikk man hører på f.eks radio, tv, konsert osv. Den gir deg da ganske rask beskjed hva slags låt det er, artist og hvilket album musikken er fra. På appen kan man også oppdage ny musikk ved at man kan se hvilke artister som var populære denne uka, man kan også se hva vennene dine hører på, og man kan koble det til spotify.

    Notate me (389 kr)
    Morsomt program som gjør at du kan kladde inn noter rett på ipaden – så skriver appen det automatisk inn i et notebilde. Dette kan være veldig fint å ha som en læringsarena når elevene skal lære om notasjon. Det blir altså likt som å skrive med penn og papir, og et annerledes alternativ til andre noteprogram. Man kan legge til akkordsymboler, dynamikk, teknikk, tekst og tempoendringer inn i nota, og også skrive sine egne notater. Jeg prøvde en gratis versjon av appen, så har ikke full oversikt over hvor bra den fungerer, men jeg kan tenkte meg at elever syntes det kunne vært en ålreit måte å lære noter på. Etter man har skrevet inn notene kan man selvfølgelig høre på det.

    Song Quiz
    Enkel musikkquizapp hvor det blir spilt av lydeksempler og man får svaralternativer til artistene. Man kan velge ulike nivåer, og hvilken musikksjanger. Man kan også spille multiplayer. Denne appen gjør ikke spesielt mer enn hva en lærer kunne gjort selv: spilt av et musikkeksempel og gitt alternativer, men det kan hende noen elever syntes det er mer spenende på f.eks ipad 🙂

    Svar
  10. Ane Bergliot Oftedal

    Baby chords
    Dette opplevde eg som eit ganske meiningsalust spel. Masse tonar er sett opp i eit rutenett, fine fargar og design retta mot små barn. Tonane er ikkje sett opp etter skala men etter akkordar, slik at når du drar fingeren over ei rekke vannrett eller loddrett, så får du ein akkord. Det virkar som poenget med spelet er at barna skal kunne spele akkordar utan å kunne spele dei. Når du lagar ein akkord, kjem det opp ein ballong der det står hvilken akkord du har spelt.
    Det som kan vere fint, er at ein kan produsere akkordar, altså fin lyd på ein enkel måte. Altså kan det vere morsomt å trykke og få lyd. Men at navnet på akkorden kjem opp gir berre meining dersom du kan akkordar frå før av. Og viss du kan det er det ikkje meining i å spele dette spelet. Så eg trur ikkje læringspotensialet her er særleg stort.

    Magic piano
    Dette er litt som Guitar Hero for piano. Du må trykke på skjermen når prikkane treff ei linje nederst i biletet, og når du trykkar kjem det tone. Ein må berre trykke på rett tid, men treng ikkje tenke på pitch. Men du må trykke med rett antall fingrar, 1-4. For kvar song du ”spelar” samlar du poeng, og poenga gjer at du får tilgong til nye songar. På kvar song kan du velge nivå, og på det vanskeligaste nivået er det ganske vanskelig, særleg fordi ein må spele akkordar med fleire fingrar.
    Ein lærer ikkje akkurat å spele piano i dette spele, men det er morsomt og låter ganske bra. Av musikalsk læringsutbytte kan ein kanskje lære noko om time, litt motorikk, og i alle fall kan det få eit barn til å synes at musikk er kjekt.

    Drum pads 24
    Her skal ein trykke på ruter i ulike fargar og få forskjellige lydar for å lage rytme. Dei ulike fargane har ulike type lydar, for eksempel er lilla meir melodisk lyd, og oransj ein kortare lyd. Det er laga slik at alle lydane i eit rutenett passar saman tonalt, så ein kan sette saman hvilke lydar ein vil. Så kan ein trykke på ein knapp og ta opp ein beat. Nokre av lydane kan ein også redigere til ein viss grad.
    Dette spelet kan vere fint for å jobbe med å lage ein beat. Det er litt begrensande fordi det ikkje er så mange valmoglegheiter, og ein del av lydane høyrest ikkje så bra ut, veldig maskinaktig lyd.

    Svar
  11. Margrete Mæland og Kine Ahlsen

    1. App
    Notateme er et noteskrivingsprogram som kan brukes på div. nettbrett, det finnes for både iOS og Android. Vi testet ut gratis versjonen Notateme now, som da bla. mangler artikulasjons tegn, dynamikk etc. men gir et bilde på hvordan programmet funker. Skjermen blir todelt, og på nederste del kan man tegne inn noter på notelinjer. Dette vil da programmet oversette til vanlig, noterte noter, som er å finne på den øverste delen av skjermen. En vanskelig ting vi erfarte var: da jeg lastet ned appen ble jeg bedt om å tegne en hel del noter for at den skulle kjenne til hvordan jeg skriver. Det endte da med at den tolket den enes skrift bedre enn den andres. Det kan da by på småproblemer om det er klasse-brett som brukes.

    2. App
    Music Journal er en dagbok for å notere ned for eksempel øving. Den kommer som gratis og Pro utgave. Forskjellen som jeg kan huske ligger i hvor mange forskjellige punkter man kan ha. Appen funker slik at man har et punkt fx. Oppvarming. Når man starter trykker man bare på startknappen, også øver man det man skal. Når man er ferdig trykker man da på stopp. Den lagrer da hvor mang økten din var. Har man flere punkter kan man også se på dem som i et diagram, hvor man da kan få se hvor lenge man har drevet med aktiv øving samme dag, eller tidligere dager. Man kan også skrive notater til øvelsene. Dette er da en app som funker fint til egenøving

    3. App
    Rythm Teacher er en app som hjelper eleven med å øve på rytmiske ferdigheter, forstå et notebildet raskere. Den er lagt opp som et spill, hvor du skal skåre mest mulig poeng. Samt at den består av flere nivåer, som kan gjøre at den passer for både en nybegynner, en viderekommen elev, og til og med for læreren selv. Opplegget er at man skal trykke på en sirkel nederst til høyre på skjermen, mens appen spiller av en notelinje. Da kan man få A, for perfekt touch, B, for hakket for sent/tidlig, C for enda dårligere koordinert, og D som dårligst. Dersom man ikke treffer slaget i det hele tatt, kommer det et rødt kryss. På de vanskeligere nivåene, er det to notelinjer, med ulik rytme, og to sirkler på hver side, en for hver notelinje. Dermed blir utfordringen og trykke riktig både i venstre og høyrehånd, samt skåre høyt på A-D skalaen. Vi opplevde det som litt utfordrende og skjønne hva som var et perfekt slag(A), og om det noen ganger kunne bli vanskelig å få til, pga. dårlig respons på skjermen.
    Denne appen har en gratis versjon, som vi prøvde oss på, og en versjon som heter «Rythm teacher – PRO,» som koster seks kr. Den har også en annen app som heter Get Chord Teacher, som har samme layout, bare byttet ut med akkorder og intervaller.

    Svar
  12. Calle, Elisabet og Maren

    App nr. 1
    ReadRhythm
    Dette er en app for å bli bedre på å lese rytmer. Den spiller av rytmene auditivt selvfølgelig, men også visuellt. Den tar høyde for tunge og lette slag slik at den også blir musikalsk relevant. Den har to forskjellige modi, en som kalles «training mode» der appen spiller av rytmen samtidig som den viser rytmen visuelt. Da kan man herme og lære seg etter beste evne. Den har også det som kalles «test mode» der man bare hører metronomen og skal «tappe» rytmen på skjermen selv. Deretter får man vite hvor presis man var etterpå. Denne appen er meget presis noe som gjør at man er nødt for å underdele for å ha sjangs for å kunne få en høy score. Det er en fin app for å lære seg å lese rytme bedre, men den hjelper også på prima vista lesning.

    App nr 2
    ForScore
    Uvurdelig app for å enkelt ha noter på iPaden. Appen viser noter, blekker eller andre pdf-filer, og er lett å bla i med ett enkelt tapp. Har mange nyttige funksjoner: Du kan notere i nota (føye til noter, viske ut, bruke farger, merkepenn, skrive inn tekst etc.), zoome, vise to sider på én gang, lage setlister, skrive inn info om nota (tittel, komponist, sjanger etc.) og sortere notene som du vil. En spesielt fin funksjon er å kunne eksportere notene med notater i, til pdf. Det kan ta litt tid å få oversikt i hvordan du manøvrerer og finner alle menyer, men det er verdt å sette seg inn i. 95 kr.

    App nr 3
    iReal Pro
    Her har du realbook som app. Fungerer veldig godt både til deg selv og elevene dine. Du kan laste ned tusenvis av låter, fra forskjellige sjangre, som jazz, pop, rock, country, filmmusikk, musikal osv.
    Når du velger hvilken låt du vil spille, får du opp et besifringsskjema å spille til. Du kan selvsagt bruke dette til å akkompagnere elevene dine på piano/gitar, eller du kan la appen spille. Kompet på appen er av god kvalitet, og du kan endre toneart, tempo eller hvor mange repetisjoner du vil ha.
    Du kan altså skrive melodi på noter til de sangene du vil spille, øve på å plukke låter på gehør eller jobbe med improvisasjon med band-akkompagnement.
    Appen koster

    Svar
  13. Thea

    Amazing Slowdowner:
    En veldig god app til både plukking og egeninnlæring av musikk.
    I appen kan du ved et tastetrykk dra opp og ned tempoet, transponere til hvilken toneart du vil, eller å «loope» en spesiell del i låten. Det er en utrolig god app for den som liker å plukke låter og soloer, men synes det er tungvindt å høre på originalen og måtte styre den manuelt.
    Den kan ikke spille DRM-beskyttede filer fra iTunes store (mp4 og lydbøker), men om du har spotify kan du logge rett inn via Amazing slowdowner og velge hvilken som helst låt du vil. Jeg bruker den veldig mye, og det har aldri vært noe spesielle problemer.

    Time Guru Metronom:
    En veldig god metronom hvor du har mulighet til å lage dine egne «sets» altså – du kan velge å ha to takter med metronom og så 4 takter stille, før metronomen kommer inn igjen på de to siste taktene.
    Det er som jeg vet – den eneste metronomen hvor du har mulighet til å mute lyden på tilfeldige steder og det styres ved en linje hvor du drar opp «random mute» og velger hvor mange % du vil som skal mutes. Den går fra 5-300 bpm, og du kan velge antall slag i takten fra 1-14 noe som gir mange muligheter. En kan også velge hvilken noteverdi/underdeling metronomen skal tikke i (åttendedel, sekstendedel, firedel, halvnote, helnote, triol) osv. Koster ca. 19kr, og er ikke like enkel å bruke som «tempo» for nybegynnere, men kan være nyttig bra for viderekomne som ønsker å bruke metronomen mest for time-øving.

    iReal Pro:
    En app som er gull verdt om en jobber med standardjazz-materiale. Å betale 119kr for innholdet er en god investering ettersom du både kan velge tempo, toneart, spillestil i play-along funksjonen, i tillegg til å lage og legge inn dine egne akkordskjemaer. Den er et godt hjelpemiddel om du ønsker å øve på å spille kor, harmonisk trening – både rytmisk og melodisk. For å laste ned akkordskjemaene til låter – trykker du inn på «Forum» hvor det ligger uttallige pakker og låter som folk har lagt inn – laste de ned, og ta-daa du er klar. Det eneste jeg savner, er mulighet for å høre melodien på låter jeg ikke kan fra før, en plugin hvor en kan få opp tekst på dem som har det og evt. et notebilde. Bruker denne selv i undervisning med elever, og har fungert veldig bra både i de settingene i tillegg til egenøving.

    Svar
  14. Siri Byrkjedal og Marie Rotevatn

    iReal Pro:
    Dette er ein veldig ryddig og god app. Den kostar pengar, men om ein er interessert i å jobbe med standardjazzlåtar, er denne appen gull verdt.
    Play-alongfunksjonen, der ein kan velge tempo, toneart og spelestil, er god for å kunne øve på ulike tekniske øvingar, både harmonisk, rytmisk og melodisk. Ein får tilgang på veldig mange låtar, og akkordskjema til alle.
    Det som evt kan mangle er eit notebilde som viser korleis melodien går og kva teksten er.
    Appen kostar 119 kr i appstore.

    Tap Metronome:
    Dette er ein gratis metronom, henta frå appstore.
    Dette er ein basic metronom, som går frå 30 – 250 bpm. Du kan velge antall slag i takta (frå 1-7), dette er minimalt dersom ein treng ein metronom med fleire moglegheiter.
    Metronomen funkar fint i undervisning med td barn, i og med at den er gratis, oversiktleg og enkel å bruke.

    Virtuoso:
    Pianoapp.
    Enkel app der ein får opp eit pianokeyboard. Veldig basic, men har litt moglegheitar for å endre lyd og lydkvalitet (merkar nesten ikkje forskjell).
    Bra for undervisning: det går an å sjå tonenamn, og kan vere fin i teoriundervisning.
    Stort register!
    Denne appen hadde nok funka best på eit nettbrett, skjermen blir veldig liten, og det kan vere vanskeleg å få oversikt og å treffe riktige tonar.

    Svar
  15. Synnøve Sætre og Guro Utne Salvesen

    1. iReal Pro – Music book and play along
    Appen gir deg tilgang på alle blekker fra realbook i ønsket toneart. I tillegg går det an å få spilt av et akkompagnement som playback om man for eksempel ønsker å øve hjemme eller hvis man ikke som lærer er spesielt interessert i å kompe elevene selv. Akkompagnementet kan bestå av valgfritt instrument, tempo og stil. Du kan også skrive blekker selv i programmet. Appen inneholder også en oversikt over hvordan man spiller de ulike akkordene på ulike instrumenter.

    2. Pocket band
    I denne appen kan man lage en låt ved å sette sammen forskjellige loops. Den har mange forhåndslagde loops på de ulike instrumentene, men man kan også lage helt egne loops. Hver loop kan bestå av ulike instrumenter som for eksempel trommer, synth, bass, arpeggiator, piano osv. Man kan også spille inn egen stemme å legge til i loopen og mikse den som man vil. Hver loop består kun av en takt som gjentas, og vi har frem til nå ikke klart å lage loop med spor som går over mer enn en takt (for eksempel en «runde» på 4 takter), da gjentas bare det samme om igjen i hver takt. Det håper vi at går an, hvis ikke kan det bli kjedelig i lengden. Det som er veldig positivt med appen er at alle kan klare å lage en hel sang uten problemer. Her kan man også gi beskjed om hvilket tonemateriale de skal stille appen inn på, slik at det ikke blir noe problem med tonalitet.

    3. Tap & Sing – StoryBots
    Dette er en app hvor små barn kan leke seg med melodier og akkorder ved å trykke på de ulike robotene som vises på skjermen. Man kan velge mellom å bare trykke på robotene en gang, trykke lenge slik at tonene varer (helt til roboten er tom for pust) eller trykke på flere roboter samtidig slik at det blir ulike akkorder og klanger. Man kan også velge en kjent barnesang og da vil hver enkelt meloditone lyse slik at man skjønner at man skal trykke på den. Hvis man ikke kan sangen fra før kan man også lytte til fasiten slik at rytmene også blir riktig. I tillegg kan du velge hva slags lyd robotene skal lage – skal de si Bam, La eller Do-Re-Mi eller C-D-E osv. Barna kan med dette få en ide om hvor langt det er mellom de ulike tonene i en melodi.

    Svar
  16. Agnes

    n-Track tuner

    En app som fungerer som tuner og gir et godt og visuelt bilde av det å stemme. Ikke bare får man se hvilken tone man spiller og om man ligge runder eller over, men man får også et bilde av hvordan lyden «ser ut». En graf på skjermen viser volumet i antal desibel og om det er høyfrekvente eller lavfrekvente lyder. Dette kan være morsomt, spesielt for barn. Men får et visuelt bilde av hva lyd egentlig er, og man kan gi en forklaring på hvorfor ting høres forskjellig ut. Hvis man skal bruke det siste punktet i undervisning, er det nok greit at det er litt større barn/ungdom.

    Piano Free

    En gratisapp som lar deg spille piano. Her kan du både lære sanger med en hånd eller med begge(fungerer best på nettbrett). Dessuten er det mulighet for å spille fritt på piano i alle oktaver. Problemet blir hvis du skal bevege deg over store sprang. De må du drive og flytte rundt på hvor på pianoet du ønsker å være, og det er lett å gå i surr. I tillegg til dette kan du også ta opp det du spiller og høre på det. Denne appen er som navnet tilsier gratis, og jeg synes den fungerer helt utmerket. En ting som jeg liker godt med den er at det er mulig å spille akkorder, og de klinger fint.Veldig grei å bruke om man vil spille litt akkorder til en melodi eller kompe en elev(hodetelefoner anbefales), eller om man vil finne ut hvordan noe låter.

    Mobile metronome

    Som navnet tilsier er dette en metronom-app. Det myldrer jo av dem der ute, men denne, som jeg har på telefonen min, synes jeg er en av de absolutt bedre. For det første er lyden høy, men ikke skjærende, noe som er viktig når du spiller trompet. Jeg har ofte opplevd at jeg ikke klarer å høre metronom-apper. For det andre er det mange muligheter for underdeling, og du kan selv velge taktart bland mange. Du har også muligheten for å slå av markering på første slag i takten etter eget ønske. Hvis du er usikker på hvilket tall metronomen burde vise, men kjenner på tempoet, er det en egen knapp som du kan trykke på i ønsket tempo, og så skrur metronomen seg dit.

    Svar
  17. Marte Røe Nåvik og Hilde Johnsbråten

    Apper til bruk i musikkundervisning/-utøving

    ForScore: er en app for å lese noter. Dette er kanskje mer relevant for egen utøving enn for undervisning. En kan likevel bruke det i undervisningen som et alternativ til «noteboka». Man kan enkelt lage notater og endringer i notene. Alle PDF-filer kan åpnes i appen. En kan lage setlister, sortere noter i mapper, dele noter osv. Denne appen koster 95kr.

    Music4Kids: grunnleggende noteopplæring for barn. Er formet som et spill, hvor barna kan lage sine egne sanger, og testes i notering og tonehukommelse. Søt layout med koselige og motiverende figurer og tegninger, samt jubellyder osv. Veldig oversiktlig, og lett å orientere seg. Det er kun g-nøkkel, som gjør at den egner seg mindre for de som bruker andre nøkler på sitt instrument. Denne appen koster 29kr.

    ReadRhythm / Rhythm Sight Reading Trainer: øvelser og tester i rytmelesnig. Appen inneholder en rekke ulike rytmemønstere i alle nivå. Man velger et mønster, og bpm i spillets metronom, og velger øvemodus eller testmodus. Spillet er så enkelt som å «tappe» rytmen som vises på skjermen i takt med metronomen. Sensoren er veldig nøyaktig, og gir deg presis tilbakemelding på timingen din. Fin app for avveksling på instrumentaltimer, og oppleves som moro for barna. Ulempe: litt vanskelig å orientere seg i appen, litt komplisert utforming. Denne appen er gratis.

    Svar
  18. Håkon Skjæret og Bjørnar Øksenvåg

    TEMPO – Metronome with Setlists (29kr)
    Så langt den beste metronom-appen vi har kommet over. Den har lekkert og enkelt design, i tillegg til mange bra funksjoner:
    – Alle taktarter
    – De vanligste underdelingene
    – Viser de latinske ordene for tempoet man har valgt
    – Endre «klikkelyd»
    – Endre betoningsmønster
    – Endre utseende
    – Sette opp spilleliste og tilpasse låter – slik at den kan brukes under konsert
    Finnes til både iOS og Android

    Perfect ear 2 (gratis)
    Har selv brukt forløperen til denne appen i eget arbeid fram mot teoriprøven på NMH, og vil anbefale den på det varmeste. Appen kan spenne i vanskeligetsgrad fra nybegynneren til den mer erfarne, og inneholder hovedsakelig identifiseringsøvelser innen melodikk, harmonikk og rytmikk. Vil man ha tak i det mest kompliserte materialet må man naturlig nok oppgradere til premium, men også gratisversjonen er et smart verktøy å ha i lomma når det kommer til øretrening- og vedlikehold.
    Finnes kun til Android

    forScore (95kr)
    En svært god kilde til å lagre ditt digitale notearkiv, og bruke iPaden som digitalt noteark. Den er lett å navigere i, og man har muligheten til laste ned noter og utdrag fra internett. Den gir også muligheten til å redigere, skrive notater og legge til lytteeksempler som man kan spille sammen med. I tillegg kan man kjøpe en pedal, som gjør at man kan blad i sidene, uten å bruke hendene. Man kan også lage set-list.
    Finnes kun til iOS (iPad)

    Svar
  19. Stian Unhjem

    Tre musikk-app’er:

    iRealBook
    Dette er en bra og fungerende app man kan spille sammen med, bestemme instrumenter, toneart, tempo, mix mellom instrumenter.

    Tempo
    En god metronom-app hvor man kan velge mellom en mengde ulike tempo og taktarter. Man kunne hatt flere muligheter (taktarter over hverandre, ulike polyrytmikker), men funksjonene som er der funker bra, samtidig som app’en ser veldig tiltalende ut i sin enkelhet.

    Piano – Free
    Jeg har testet denne app’en i det siste. Det er en grei måte å finne stemmetoner og liknende på, men som et fungerende piano (på iPhone) blir det for dårlig. Kanskje som en mer melodiinstrumentfunksjon, men det låter ellers dårlig og er en gratis app med lite potensiale. Likevel nyttig å ha på telefonen for å sjekke toner, stemme gitaren etter og så videre.

    Svar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.